Waarom doen jullie niet aan aan afvalscheiding? Terwijl veel huishoudens netjes papier, plastic en gft scheiden, blijft McDonalds sterk achter. Elke maaltijd levert een forse berg te scheiden afval op, maar het moet in één afvalbak worden gegooid. Waarom niet zoals bij McDonalds in Zweden aparte bakken?

Ons antwoord

Dag Maarten, bedankt voor je vraag en goed te horen dat je, net als McDonald’s, recycling zo hoog in het vaandel hebt! McDonald’s Nederland is continu bezig om waar mogelijk de impact van haar bedrijfsvoering op het milieu te verminderen. Ons uitgangspunt is Reduce, Re-use en Recycle. Zo zijn wij reeds in 1992 gestart met recycling van 4 verschillende afvalstromen, en recyclen we vandaag de dag in 8 verschillende afvalstromen: karton en droogpapier, plastic, PETflessen, frituurolie, keukenverspil en grillvet, restafval, koffiedik en klein chemish afval. Van het karton en droogpapier wordt opnieuw karton of papier gemaakt. Plastic wordt verwerkt tot basismaterialen voor onder andere vuilniszakken en van PET-flessen worden opnieuw PET-flessen gemaakt. En de koffiedik wordt hergebruikt energiekorrels van te maken. Frituurolie wordt verwerkt tot biodiesel en keukenresten en grillvet worden via biovergisting omgezet tot groene stroom. Wij vragen onze gasten inderdaad niet het afval te scheiden. Het afval van gasten in de restaurants bestaat uit etensresten, verpakkingsmaterialen en plastic flesjes. Dit valt onder restafval en wordt bij een afvalverwerkingsbedrijf verwerkt tot groene leistofkorrels, die vervolgens worden verbrand, waarbij de verbrandingsenergie wordt omgezet in stroom voor huishoudens. Een bijkomend voordeel is dat op deze manier afval ook waarde krijgt. Zo zie je dat we wellicht niet direct zichtbaar voor de gast, wel alle afval wordt gerecycled. Kom je een keer in de keuken kijken om met eigen ogen te zien hoe wij omgaan met afval en efficiënte bereiding waardoor we voedselverspilling tot een minimum reduceren? Dat kan via ons Backstage programma. We zien je graag verschijnen!